Romanian English German

brc1Strada Spitalului (Spitalgasse), astăzi strada Gheorghe Şincai, este una dintre cele mai vechi artere ale oraşului istoric. În Evul Mediu pe această stradă funcţiona un spital atestat înca din secolul XIV-lea. În urma incendiului din 1758 capela şi spitalul medieval sunt distruse iar pe amplasamentul lor se construieste actuala biserica romano-catolica Sf. Treime precum şi un gimnaziu catolic.

Lucrările au fost realizate cu sprijinul bănesc al Curţii Imperiale de la Viena, care urmărea întărirea catolicismului în Transilvania. Împărăteasa Maria Tereza a donat pentru acest edificiu suma de 7000 de florentini.

brc2

Proiectul, un elegant baroc vienez, aparţinea arhitectului inginer Paul Schmidt din cadrul Biroului Imperial al Fortificaţiilor. Execuţia lucrărilor şi-a asumat-o tânărul arhitect Turk Antal, care a finalizat lucrările în primăvara anului 1787, după cum o arată şi o inscripţie de pe faţada clădirii.

brc3Concomitent cu lucrările de la acest monument a fost construit şi impozantul edificiu de alături, în care va funcţiona, în locul vechii şcoli, arsă şi ea la 1758, Şcoala Piariştilor, ce fusese înfiinţată la Bistriţa tot cu sprijinul interesat al Vienei pe la 1720 şi care va funcţiona aici până la 1879. Noul gimnaziu se adaugă la vechile şi renumitele şcoli bistriţene. În gimnaziul nou creat se studia retorica şi gramatica, iar limba de predare era germana şi latina. Aici a studiat, între anii 1772–1774, unul din corifeii Şcolii Ardelene, Gheorghe Şincai.brc4

Tot aici a învăţat, între anii 1825 şi 1832, şi Andrei Mureşanu