Romanian English German

ca1Construită la începutul secolului al XVI–lea, fostă locuinţă a unui mare meşter bijutier, imobilul este şi astăzi un monument reprezentativ al arhitecturii civile transilvănene din epoca medievală. Clădirea păstrează în mod unitar cea mai frumoasă arhitectura renascentistă a unei locuinţe de patrician din Transilvania.

Ferestrele cu profile de piatră, vizibile pe fatada principală sunt completate în interior de o serie de uşi şi detalii interioare originale. Portralul carosabil este încadrat de pilaştri dispuşi pe piedestaluri înalte după modelul arhitecturii florentine din secolul XV-lea. Fereastra din partea estică a faţadei se termină în arc circular pe exteriorul căruia sunt sculptate două potire, simbol al breslei. Meştesugul prelucrării aurului şi argintului era foarte dezvoltat la Bistriţa. Casa Argintarului păstrează un plan tipic pentru arhitectura acelei vremi cu ateliere la parter şi camere de locuit la etaj.

ca2

Meşterul bijutier i-a înfrumuseţat faţada (între 1560–1563) cu admirabile ancadramente de piatră în stilul Renaşterii, executate de pietrarul italian Petrus Italus.

În decursul timpului, Casa Argintarului a cunoscut mai multe transformări în interior. În anul 1758 a ars, iar în anul 1939 a ajuns în pragul demolării şi numai intervenţia lui Nicolae Iorga pe lângă primăria oraşului i-a prelungit existenţa.

După anul 1950, imobilul din strada Dornei nr. 5 a devenit proprietate de stat, intrând în reparaţii generale, făcute după proiectele arhitectului-restaurator Ştefan Balş.

La 1 iunie 1969, Casa Argintarului, devenită după restaurare o adevărată bijuterie arhitecturală, îşi inaugura destinaţia culturală cu o expoziţie de artă plastică. Ea a găzduit apoi, până în anul 1986, exponatele secţiei de istorie a Muzeului Judeţean Bistriţa–Năsăud. 

Casa Argintarului a fost transformat într-un Centru German, în baza unui proiect european accesat de Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud prin care se vrea păstrarea vechilor tradiţii săseşti, care au făcut din oraşul Bistriţa un important centru economic medieval.

Save