Romanian English German

casa sindicatelor 150Edificiul instituţiei a fost construit din piatră, la sfârşitul secolului al XIX–lea (1892), după un plan arhitectonic şi este prevăzut cu trei niveluri: subsol, parter şi etaj. Intrarea în imobil se face printr-un portic, prevăzut cu patru stâlpi, ce susţin balconul dreptunghiular de la etaj, spre care se deschid trei uşi îmbinate, semicirculare, din sala de spectacol.

În decursul timpului, acest edificiu a avut destinaţii diferite. O vreme aici a funcţionat Cercul Cultural Bistriţean, iar între anii 1900–1912, Gimnaziul de fete.

După Primul Război Mondial, edificiul a găzduit Cazinoul Ofiţerilor, iar în anul 1942, Cazinoul Maghiar. În anul 1946 Cercul Cultural Bistriţa şi–a reluat activitatea în acaestă locaţie, ca în anul 1960 să devină proprietate de stat – Consiliul raional al sindicatelor. Din anul 1968, imobilul a intrat definitiv în proprietatea U.G.S.R., cu destinaţia de Casa de Cultură a Sindicatelor.

Localul cuprinde o sală de spectacole (cu 200 locuri), o bibliotecă (cu 12.000 volume), săli pentru cursuri şi cercuri tehnico–aplicative etc.