Romanian English German

bodobescu1Biserica Ortodoxă “Sfinţii Trei Ierahi” a fost construită în stilul arhitecturii neobizantine aşa cum sunt catedralele din Cluj şi Alba Iulia. Proiectul bisericii a fost realizat de arhitecta Elena Preda Sasu care a apelat la arhitectura eclezeiastică de tradiţie bizantină.

Importantul imobil ridicat între anii 1927–1938 este prima biserica româneasca care se construieşte la Bistriţa pentru cultul ortodox în jurul ei grupându-se şcoala românească de la începutul secolului XX.

Iniţiativa, ca şi o bună parte a fondurilor necesare edificării lui, a aparţinut cadrelor militare şi administrative stabilite în Bistriţa după 1918. Demn de semnalat este însă faptul că printre principalii donatori de fonduri figurează şi numele marelui George Enescu. Acesta, în anul 1927, a susţinut un concert în oraş, toate încasările intrând ca donaţie în fondul edificării unui lăcaş românesc. Primul slujitor al bisericii a fost cunoscutul om de cultură, bistriţeanul Grigore Pletosu.

bodobescu2

Grigore Pletosu s-a născut în 1848 în satul Chintelnic. A învăţat la Institutul Teologic din Sibiu (1871-1874), continuând la Facultăţile de Filosofie ale Universităţilor din Leipzig şi Budapesta (1874-1878). A predat apoi româna, filosofie dar religia ortodoxă la Gimnaziul din Năsăud fiindu-i profesor lui George Coşbuc. A devenit preot în 1892 a fost hirotonisit protopop în 1896, din 1909 ales protopop al Bistriţei, membru în “Sinodul” Arhiepiscopiei Sibiului şi apoi al Episcopiei Clujului.