Romanian English German

Manastirea Dominicana

Manastirea Dominicana

Odată cu dezvoltarea localităţii s-au stabilit călugării franciscani şi dominicani, care preferau aşezările aflate în expansiune. În anul 1303 a apărut la Bistriţa prima mănăstire domnicană.

Mănăstirea era ridicată în partea sudică a oraşului în actualul spaţiu al Azilului de bătrâni (M. Kogălniceanu nr.23) şi cuprindea "o foarte mare şi grandioasă" biserică, aflată pe latura nordică a unei curţi interioare în perimetrul căreia erau ridicate: refectoriu, casa oaspeţilor, chiliile şi şcoala de filozofie şi teologie.

După introducerea reformei religioase la Bistriţa, călugării au fost alungaţi, iar ansamblul clădirilor mănăstirii s-a ruinat.

În preajma mănăstirii dominicane, la intersecţia Pasajului XI (fostă strada a Călugăriţelor) şi strada Nicolae Titulescu (fostă stradă Ungurească), a fost construită şi o mănăstire a călugăriţelor dominicane care avea şi ea o biserică de dimensiuni mai modeste. Acest ansamblu căzut în ruină după secolul al XVI-lea a fost reamenajat de trupele austriece prin 1754 ca magazie de cereale. Arheologii au descoperit recent o parte din zidurile fostei mănăstiri dominicane.