Romanian English German

pv1Ca semn al dezvoltării deosebite pe care o cunoscuse oraşul, în a doua jumătate a secolului al XIV–lea, Bistriţa apare menţionată în documente ca având stemă şi sigiliu propriu, precum şi o clădire special construită - Casa Sfatului (Primăria). Acest edificiu, împreună cu inestimabila lui arhivă, a ars în anul 1457.

Pe locul fostei primării va fi ridicată o alta, care, în anul 1487, apare menţionată ca fiind în reparaţie. Alte lucrări de renovare mai importante au fost efectuate la mijlocul secolului al XVI-lea, când, se pare, s-a ajuns la forma actuală, deoarece în planul oraşului din anul 1750 clădirea apare în forma şi dimensiunile de azi.

În anul 1808, clădirea a cunoscut noi şi ample lucrări de reparaţii la etaj şi faţadă, după cum o dovedeşte anul înscris în balustrada de fier forjat a balconului. În sfârşit, lucrări de consolidare şi reparaţii de anvergură au fost efectuate în anii 1930-1933, cu ocazia reamenajării înregului centru civic de atunci al oraşului.

 

pv2

Frumoasa poartă de lemn de la intrare, care închide gangul carosabil, a fost executată cu bogate motive florale sculptate, în anul 1909.

Clădirea a servit ca sediu al primăriei oraşului până în anul 1983, după care a fost atribuită Muzeului Judeţean (1983 - 1986) şi apoi altor instituţii.

Primaria veche a oraşului este amplasata in coltul de sud-vest al Pieţei Centrale. Construcţia a fost renovată în stil neoclasic la începutul secolului al XIX-lea. Astăzi detaliile de pietrarie din curtea interioară şi băncile de piatră din gangul porţii amintesc de apusa vreme a juzilor şi juraţilor care decideau în toate problemele cetăţii. Ea are şi în prezent aceeaşi destinaţie – de sediu al Primăriei.