Magazin

★★★★☆

Cum sa alegi o boxa

Tot ceea ce trebuie sa stiti atunci cand cumparati un difuzor nou. Difuzoare pentru calculator, difuzoare fara fir, difuzoare pentru sufragerie si difuzoare bluetooth, toate tipurile de difuzoare si caracteristicile de care trebuie sa tineti cont pentru a nu face o greseala la cumparare.

Difuzoarele au ca scop reproducerea sunetelor prin intermediul unui traductor electroacustic, unde undele electrice sunt convertite in energie mecanica, care devine apoi unde de frecventa acustica.

Dupa ce se face acest lucru, sunetul este transmis treptat prin aer pentru a ajunge in cele din urma la urechile receptorului. In aceasta parte a corpului, aceste unde sunt captate si apoi transformate in impulsuri nervoase care ajung la creier, care in cele din urma le interpreteaza ca voci, sunete, muzica sau onomatopee.

Acum ca sunteti familiarizati cu modul in care functioneaza difuzoarele in termeni generali, vom trece in revista toate partile care compun aceste periferice si apoi vom vorbi despre diferitele tipuri care pot fi gasite pe piata, astfel incat sa puteti face o achizitie mai obiectiva.

Principalele caracteristici ale difuzoarelor

In primul rand, vom analiza diferitele caracteristici care pot fi gasite la difuzoare in general. In acest fel, suntem siguri ca veti putea intelege mai bine modul in care acestea functioneaza:

Raspunsul in frecventa

Aceasta valoare se refera la calitatea sunetului care ajunge la urechea umana. Se masoara in diferite niveluri de frecventa audio (de la 20 la 20.000 Hz). In acest sens, cu cat este mai mare raspunsul in frecventa, cu atat este mai mare calitatea finala a sunetului. Deoarece aceasta valoare nu este complet plata, raspunsul nu va fi acelasi pentru sunetele grave sau inalte. Din acest motiv, este foarte important sa existe o diferenta cat mai mica de sunet (in decibeli) pentru a evita distorsiunea.

Putere

Aceasta caracteristica este legata de cantitatea de putere electrica pe care difuzoarele sunt capabile sa o gestioneze. Nu are nicio legatura cu puterea acustica si se masoara intotdeauna in wati. Daca difuzorul primeste prea multa "putere", acesta poate fi deteriorat sau sunetul poate fi distorsionat. Trebuie remarcat faptul ca exista doua tipuri de putere:

Putere nominala. Aceasta este cantitatea "maxima" de putere pe care o poate suporta difuzorul inainte de a se deteriora. In caz contrar, acesta poate fi deteriorat permanent, deoarece perifericul nu este capabil sa disipeze caldura produsa de curentul electric.

Puterea admisa. Aceasta consta in varfurile de semnal pe care difuzoarele le pot suporta intr-o perioada scurta de timp, chiar inainte ca diafragma din interiorul bobinei mobile sa se deterioreze.

Impedanta

Impedanta este o valoare masurata in ohmi si este legata de "opozitia" pe care o are sunetul atunci cand trece printr-un curent alternativ. In cazul difuzoarelor, impedanta variaza in functie de frecventa si, prin urmare, si de modelul de difuzor. Intr-un fel sau altul, daca doriti sa obtineti cel mai mare transfer de energie intre sursa de sunet (amplificatorul) si difuzorul, impedantele dintre cele doua componente trebuie sa fie cat mai asemanatoare.

Alege o boxa

Accepti cookies? Citeste mai mult